به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام، همزمان با آغاز شیوع کرونا در کشور و تعطیلی مدارس و دانشگاهها، موج نگرانی از حیث مسائل آموزشی و حفظ سلامت مردم، جامعه را در برگرفت. از یک سو نظام آموزشی کشور که تا قبل از زمستان 98 نظارت جدی بر عدم فعالیت مجازی دانش آموزان را در برنامه داشت، در آن شرایط بدنبال راهی برای فراگیری علوم آموزشی از طریق فضای مجازی بود و از دیگر سو، نظام سلامت جامعه از هر راهکاری برای مبارزه با بیماری نوظهور کویید 19 استفاده می کرد .

هرچند که بسیاری از مردم شاهد از دست دادن عزیزانشان به سبب این بیماری شوم بودند، اما بالاخره تلاشهای مسئولان و ستاد کرونا بعد از ماهها به ثمر نشست و با تولید واکسن های داخلی و ورود واکسن های خارجی، روند واکسینه شدن مردم برای در امان ماندن از این بیماری، نتیجه بخش شد.
اما سوی دیگر این ماجرا، استفاده آزادانه و بی حد و حصر مردم خصوصاً دانش آموزان از فضای سایبری بود که اکنون جامعه هدف نظام آموزشی را دچار اعتیاد اینترنتی کرده و هیچ واکسن و دارویی برای خروج از این بحران تجویز نشد.
فضای مجازی همزمان با شیوع ویروس کرونا بصورت گسترده در بین خانواده های ایرانی رسوخ کرد و روز به روز نقاب هراس انگیز این فضا بر رخ دانش آموزان گسترده شد، اما برای آن نه "ستاد بحران" تشکیل شد و نه پروتکل های حفاظتی و حراستی در آن جایی داشت.
مشکلات پیش آمده حوزه دانش آموزی، از عدم مدیریت زمان گرفته، تا پناه بردن به گوشی های هوشمند در هنگام تنهایی، دور شدن از خانواده، بی علاقگی به درس و مشق و ارتباط اجتماعی، عمق فاجعه فضای سایبری بر روح و روان دانش آموزان را بیش از پیش تداعی کرده است.
فعالان عرصه مجازی بعد از گذشت 2 سال از شیوع فضای مجازی در بین دانش آموزان تبعات آن را سنگین می دانند و معتقدند برای خروج از این بحران نیازمند همکاری همه مسئولان خصوصاً نظام آموزشی، خانواده ها و دانش آموزان هستیم.

اهمیت مدیریت زمان در حضور دانش آموزان در فضای مجازی
«دکتر حجت بلوچی» می گوید: فضای سایبر یک فرصت مناسب برای جامعه فرهنگی و نظام آموزش و پرورش بخصوص دانش آموزان است، اما اگر از این فضا به نحو مطلوب استفاده نشود تبدیل به آسیب خواهد شد.
وی، عدم درمان آسیب را زمینه ساز تهدید دانست و گفت : مهم ترین آسیبی که در فضای سایبری دانش آموزان وجود دارد و آنها را تهدید می کند عدم مدیریت زمان است. یعنی دانش آموز فاقد برنامه ریزی مطلوب از طرف اولیا و نظام آموزشی است و بدور از نظارت هوشمندانه اولیا ، در اوقات فراغت و خارج از ساعات درسی در حال جستجو بوده و ناخودآکاه خود را در منجلاب آسیب های اجتماعی و سایر آسیب های مخرب قرار می دهد.
مدرس دانشگاه ایلام، با اشاره به اهمیت مدیریت زمان در فضای سایبری گفت: زمان ارزشمند ترین سرمایه هر فردی است که این مسئله باید به دانش آموزان آموزش داده شود و به آنها فهماند که دانش آموزی که در فضای سایبری غرق شده باشد، نمی تواند از این فضا بهره مند شود.
وی با تاکید بر نظام آموزشی و خانواده ها مبنی بر ارائه آداب مصرف استفاده از فضای مجازی به دانش آموزان گفت: اگر کم و کیف آداب مصرف به نحو مطلوب مشخص شود، فضای مجازی یک فرصت بسیار مناسب برای دانش آموز خواهد بود و اگر خلاف این عمل صورت گیرد، بزرگترین آسیب ها برای دانش آموز ، خانواده و نظام آموزشی متصور است.
بلوچی، استفاده از نرم افزارهای کنترلی را از راهکارهای نظارتی والدین و اقدامات پیشگیرانه برای عبور از بحران آسیب های مجازی حوزه دانش آموزی دانست و بیان کرد: اگر اولیای دانش آموزان این نرم افزارها را روی گوشی های هوشمند دانش آموزان نصب کنند، یک نظام فیلترینگ هوشمند برای آنها تعبیه شده و به نحو نامحسوس می توانند فعالیت های دانش آموزان را رصد کنند. چراکه این نرم افزارها اجازه دسترسی دانش آموز به بسیاری از نرم افزارها و شبکه ها را از دانش آموزان سلب کرده و در همان محدوده که برای آنها تعریف شده مجاز به فعالیت هستند.
چه بخواهیم، چه نخواهیم، جامعه کنونی ما با تحول عظیم فضای مجازی مواجه شده و گستردگی آنها به حدی است که دیگر فضای حقیقی به خاطرات نوستالژیک مردم تبدیل شده و مدیریت اورژانسی این فضا از سوی مردم و مسئولان بسیار با اهمیت است .
انتهای پیام /
خبرنگار : فرشته نیازی
زمان انتشار: سه شنبه ۲۸ دی ۱۴۰۰ - ۲۳:۱۵:۲۱
شناسه خبر: 101265