به همت یک پژوهشگر برازجانی؛

کشت موفقیت آمیز طلای سرخ در بوشهر/کارآفرینی به طعم زعفران

یک پژوهشگر برازجانی موفق شد کشت «زعفران» به صورت گلخانه ای را در این شهرستان گرمسیري با موفقیت انجام و مزد زحمات خود را بگیرد.

به گزارش خبرگزاری علم وفناوری استان بوشهر؛ یک پژوهشگر برازجانی موفق شد کشت «زعفران» به صورت گلخانه ای را در این شهرستان گرمسیري با موفقیت انجام و مزد زحمات خود را بگیرد، خبرنگار ما مصاحبه ای با این پژوهشگر انجام داده است که در ادامه می‌خوانید:

 

لطفا خودتان را برای ما معرفی کنید و درباره کاری که انجام داده اید توضیح دهید؟

علی صمصامی هستم 35 سن دارم و تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی در رشته تربیت بدنی، و در مقطع ارشد، روانشناسی ورزشی در دانشگاه اصفهان به پایان رسانده ام و برحسب علاقه و ایده های بسیاری که در ذهن داشتم کاشت «زعفران» در شهرستان دشتستان استان بوشهر آغاز کردم.

با توجه به اینکه «زعفران» در گروه گیاهان گرمسیری قرار می گیرد، آب‌وهوای مناسب جهت پرورش آن، مناطقی است که تابستانی گرم و خشک دارند و آب‌وهوای آن‌ها در زمستان و پاییز، معتدل و ملایم باشد. این مناطق، مناطق استاندارد جهت کشت «زعفران» هستند. البته ممکن است که آب‌وهوای گفته‌شده در همه شرایط یکسان نباشد، یعنی ممکن است گیاه «زعفران» خود را با محیط ناسازگار تطبیق دهد و رشد خوبی در یک منطقه با شرایط غیراستاندارد داشته باشد.

که البته در اینجا هدف ما کشت «زعفران» در گلخانه است, کشت «زعفران» در مزرعه نیازمند آب‌وهوایی است که با آن سازگار داشته باشد که درصورتی‌که ما برای کشت «زعفران» روش کشت در گلخانه را  انتخاب کردیم که براحتی بتوانیم دمای هوای گلخانه را تنظیم کنیم.

جرقه کشت «زعفران» چگونه در ذهن شما زده شد؟

من همیشه ایده های کاربردی بسیاری در ذهن داشتم و همیشه به فکر کارآفرینی و اشتغال بودم تا اینکه به این فکر افتادم، کاری را دنبال کنم که نیاز به تسهیلات زیاد و حمایت مسئولین نداشته باشد از آنجاییکه برای راه انداختن کار و گرفتن تسهیلات از مسئولین، باید هفت خان رستم را طی کرد و در آخر هم کار راه انداز نیستند بنابراین بهترین کار این بود که کاری را دنبال کنم که نیاز به تسهیلات آنچنانی نداشته باشم و از کم شروع کنم تا به ایده های لازم دست پیدا کنم.

برای اینکه در کار دچار شکست نشوم و کار به صورت علمی انجام شود، تحقیقات لازم را درباره کشت «زعفران» آغاز کردم و دوره هایی را در مشهد مقدس گذراندم و با «زعفران» کاران و شرکت هایی که در این زمینه فعالیت داشتند صحبت کردم و بعد از تحقیقات بسیار و نیازسنجی و امکان سنجی در استان بوشهر به این نتیجه رسیدم کار خود را به روش گلخانه ای آغاز کنم.

 

روش گلخانه ای چه مزایایی نسبت به کشت سنتی دارد؟

  • درکشت سنتی کلاله گل در معرض برخورد با نور آفتاب بوده که باعث از بین رفتن عطر، قدرت، رنگ‌دهی و میزان طعم کلاله می‌باشد که در روش نوین گلخانه‌ای ما دیگر این مشکل نداشتیم که این نیز خود باعث کیفیّت بسیار بالا در کلاله می‌شود و با درنظرگرفتن نیاز و رقابت در بازار جهانی و ریزبینی کشورهای برندپسند این امر بسیار مهم است. برداشت «زعفران» با این کیفیت در بازار جهانی دارای ارزش بالا بوده و چند برابر «زعفران»‌های دیگر قیمت دارد.
  • در روش گلخانه ای شرایط با روش سنتی کاملا فرق می کند به این دلیل است که امروزه کشت‌های گلخانه‌ای نسبت به کشت در فضای باز بهتر و ازلحاظ میزان بازدهی, تولید بیشتری دارد.
  • یکی از مزایای این نوع کشت این است که مصرف آب در آن فوق العاده کم است و نسبت به انواع روش های دیگر کشت، مصرف بسیار کمتری دارد و درکشت گلخانه آب مصرفی به‌صورت قطره ای بوده و مصرف آن به‌طور کامل کنترل‌شده و تحت نظر است.
  • از مزایای دیگر آن است که خاکی که مورد استفاده قرار می گیرد با انتخاب مرغوب ترین انواع خاک، بهترین و بیشترین مقدار ممکن برای برداشت، می توان دست یافت.

همه مراحل کشت و برداشت را خودتان انجام می دهید؟

گیاه زغفران، گیاهی است که باید با حساسیت بسیار بالا کشت شود و مراقبت های خاص خود را داراست به همین خاطر سعی می کردم بیشترین نظارت بر کشت و برداشت و مراقبت ها را خودم انجام دهم و این درحالی است که حجم «زعفران» کشت شده کم باشد و زمانی که کشت بسیاری داشته باشیم مسلما باید از کارگرهای بسیاری استفاده کرد ولی در حال حاضر که کشت بسیاری نداریم با وجود 4کارگر می توان همه کارها را انجام داد.

زمان، طرز کاشت و برداشت «زعفران» چه شرایطی دارد؟

در خردادماه پس از زردشدن علف گیاه پیاز از خاک جدا شده و در محیطی با تهویه هوای مناسب و خنک انبار می‌کنیم و در اول شهریور ماه پیازهای بالای ده گرم در طبق‌های چوبی قرار داده شده و به محیط گلخانه‌ای برده می‌شود و در دمای و نور و رطوبت مناسب که در بازه‌ی زمانی متغییر می‌باشد، نگه‌داری می‌شود.

در مهرماه پیازها شروع به جوانه‌زدن می‌کنند که در این مدت از اطراف پیاز جوانه‌های بسیاری می‌روید که باید به جز دو یا سه جوانه اصلی، دیگر جوانه‌ها از پیاز حذف گردد این کار باعث جلوگیری از هدررفتن توان پیاز برای گل دهی می‌باشد.

پیاز در اول آبان شروع به گلدهی می‌کند که برداشت در بازه زمانی 1-30آبان به مدت یکماه به طول می انجامد و بعد از برداشت گل پیاز و گذران مراحل ضدعفونی و حذف جوانه‌های اضافی به زمین بازگردانده می‌شود در سال بعد مراحل تکرار می‌شود.

درباره قیمت «زعفران» هم توضیح دهید؟

«زعفران» از چند بخش تشکیل شده است که هریک از بخشها خاصیت و قیمت مخصوص به خود دارد، گل «زعفران» بخشی از این گیاه است که در دوره ی برداشت یعنی آبان ماه چیده می شود(نگین «زعفران») 15میلیون قیمت دارد، که با ارزش ترین جز در این قسمت کلاله ها و خامه ی متصل به آنها می باشد که توسط گلبرگ ها از آسیب های فیزیکی حفظ می شوند. بعد از جداسازی کلاله ها و خامه ی متصل به آن ها خشک می شود و روانه ی بازار می گردد.

خامه ها ی سفید به صورت جدا ، و پرچم ها هم به صورت جدا خشک شده و به عطاری ها فروخته می شود، پرچم زرد رنگ 300هزار تومان قیمت دارد وگلبرگ ها نیز یا توسط شرکت های تولید کننده ی لوازم آرایشی و بهداشتی خریداری می شود و یا زیر خاک مدفون می گردد، 150 هزار تومان قیمت دارد.

ریشه گیاه «زعفران» هم 4میلیون قیمت دارد.

برای بازاریابی محصول با مشکل مواجه نشده اید؟

گیاه «زعفران» یک محصول صادراتی است و فروش آن تضمینی است و مشتری بسیاری دارد در صورتی که کیفیت خوب و عیار بالایی داشته باشد به خوبی به فروش می رسد اما اگر در فرآیند تولید، کار با حساسیت بالا انجام نشود و کلاله «زعفران» به خوبی رشد نکند، امکان دارد با هزینه کمتری به فروش برود وگرنه بروی دست کشاورز باقی نمی ماند.

پیشنهاد شما برای کسانی که می خواهند کشت «زعفران» داشته باشند چیست؟

کسانی باید در این عرصه قدم بگذارند که صبر و حوصله و همچنین علم آن را داشته باشند، این محصول اگرچه سودآوری بسیاری دارد اما باید این هم در نظر گرفته شود که اگر دقت در کاشت و مراقبت های لازم از آن نشود می توان خسارت بسیاری برای کشاورز داشته باشد پس پیشنهاد می کنم همه کسانی که قصد دارند این کار را انجام دهند قبل از آن مطالعاتی در این زمینه داشته باشند و در دوره های آموزشی کشت «زعفران» شرکت کنند.

سخن پایانی شما:

از آنجایی که کشت «زعفران» ارزش بالایی برای هر کشوری دارد بطوریکه با کشت «زعفران» ارزش افزوده بالا و سود بالایی از صادرات آن نصیت تولید کننده می شود، امروزه کشورهای پیشرفته بدنبالی این هستند که بتوانند «زعفران» را در کشورهای خود پرورش دهند و به این سود بالا دست یابند ولی یک کشاورز باید در ایجاد این کار دقت لازم را داشته باشد و آموزش های لازم را در این زمینه ببیند چون کوچکترین خطا باعث آسیب به پیاز «زعفران» شده و می توان کل محصول را از بین ببرد .

به پیشنهاد جهاد کشاورزی شهرستان دشتستان، قرار شده است دوره هایی در این مرکز برگزار شود و من با آمادگی کامل حاضرم معلوماتم را در اختیار علاقمندان قرار داده و علاوه بر آن، کسانی که نیازمند پشتیبانی در این زمینه هستند خدماتی ارائه کنم تا کمکی به اشتغال جامعه باشد.

انتهای پیام/ حسینی مفرد

زمان انتشار: سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۰۷:۰۰:۰۰

شناسه خبر: 72912

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
نظرات ارسال شده :
تعداد نظرات : ۶ نظر
حسین
۰ مخالف          ۱ موافق
جمعه ۲ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۵۴:۴۴

سلام ایمیل و شماره تماس اقای صمصامی samsami.ali20@gmail.com 09164680907

روح الله
۰ مخالف          ۱ موافق
سه شنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۷ - ۲۰:۳۹:۱۹

با سلام.اگر میشه لطفا شماره تلفنی از اقای صمصامی در اختیارمون بگذارین تا با ایشون مشورت کنیم ومشاوره بگیریم.

بهزاد طلایی
۰ مخالف          ۰ موافق
سه شنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۷:۱۷:۰۹

باسلام لطفا و در صورت امکان آدرس یا تلفن ایشان یا یک لینک ارتباطی ( وب، مجازی و ... ) را لطف بفرماید باتشکر.

جمشید ابرار
۱ مخالف          ۱ موافق
شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۶:۵۳

باسلام لطفا اگر امکانش هست ادرس یا تلفن جناب صمصامی را لطف بفرماید باتشکر

محمد رضا
۰ مخالف          ۳ موافق
دوشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۸:۳۵

سلام لطفا شماره تماس را برام بفرستید تا بتوام با شما مکاتباتی داشته بشم

رضا احتشام
۱ مخالف          ۱ موافق
دوشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۸:۵۳

سلام.ادرس دقیق و شماره ارتباطی ایشان را میخواستم.لطف راهنمایی بفرمایید.باتشکر

اشتراک گذاری مطالب