به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مازندران سومین همایش زیست محیطی در کشور به میزبانی استان مازندران برگزار شد.
در این همایش مهمترین چالشهای زیست محیطی کشور در قالب 240 مقاله که 31 مقاله آن به صورت سخنرانی ارائه شده مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
یکی از موضوعات که دغدغه جدی فعالان زیست محیطی در استان مازندران مطرح شده بود عدم برنامه ریزی برای دفن پسماند و مشکلات ناشی از آن و کم توجهی به حوزه پژوهشی در رشتههای زیست شناسی بود.
در همین ارتباط در حاشیه این همایش با محمد نبیونی رئیس انجمن زیست شناسی کشور گفت وگوی مفصلی انجام دادیم.
صحبت با نبیونی را در ارتباط با مهمترین چالشهای زیست شناسی کشور آغاز کردیم که این طور پاسخ داد: بحث اشتغال یکی از دغدغههای اصلی دانشجویان و دانش پژوهشان حوزه زیستی است که در این بخش نیاز به توجه ویژه داریم.
وی خاطر نشان کرد: انجمن زیست شناسی مشغول تدوین سند علوم زیست شناسی کشور بوده که امید داریم با دیگر انجمنهای که در غالب اتحادیه انجمنهای زیستی هستیم بتوانیم این سند را تنظیم و در اختیار مسئوولان قرار داده، سیاست گذاریهای و تصمیمگیریها و تصمیم سازیها بر اساس این سند انجام شود تا در پذیرش و جذب دانشجویان با برنامه اقدام کنیم.
وی اضافه کرد: حوزه علوم زیستی بسیار وسیع بوده و ظرفیت بسیار مناسبی برای اشتغال و ایجاد شرکتهای دانش بنیان داشته و کارآفرینی در این بخش بسیار قابل توجه بوده ولی هنوز دانشگاهها و پژوهشگران ما در ابتدای راه برای تبدیل چرخه علم و دانش برای ثروت هستند و امید داریم که با برگزاری این همایشها تعاملات خودمان را در این حوزه افزایش بدهیم و از طرفی تفکری دانشگاه ما از نسل یک و دو به سمت نسل سه و چهار منتقل شود.
وی در پاسخ به این سئووال که مهمترین مباحثی که قرار است در این سند مورد بررسی قرار بگیرد را تشریح کنید؟
نبیونی، توجه به حوزه مهندسی بافت، حوزه اقتصاد زیستی و اقتصادی که بر مبنای پایههای زیستی وترکیبات طبیعی پیش رفته، پروتئینها و داروهای نوترکیب و استفاده از مواد و متریالی که پایه بیولوژیک داشته مورد توجه این سند است و از طرفی کشور ما یک ظرفیت بسیار مناسبی داشته و میتوانیم در این بخش سرآمد باشیم.
خبرنگار علم و فناوری در ارتباط با جایگاه علوم زیستی در کشور، میزان امکانات و اینکه چه برنامههای برای توسعه و پیشرفت داریم؟
نبیونی: وضعیت ما در علوم زیستی بسیار مناسب بوده و جمعیت مشتاق به ویژه در بین خانمها و بانوان بسیار مناسب بوده بخش قابل توجهی از فارغ التحصیلان ما جزء بهترینها بوده و مقالات بسیار خوبی در مجلات معتبر دنیا از ایرانیان منتشر میشود اما به دلیل تحریمها برای تامین مواد و تجهیزات با مشکلاتی مواجه هستیم که باید با روش اقتصاد مقاومتی برای تولید و طراحی این مواد اقدام کنیم.
خبرنگار علم و فناوری در ارتباط با کاربردی کردن علوم زیستی چه اقداماتی در کشور انجام شده است؟
نبیونی: اساسا علوم زیستی مرزی بین کاربردی و کاربردی نبودن آن وجود ندارد، بسیاری از مسائل پایه که پس از اتمام تحقیقات توسط سایر دانشمندان دنیا مورد استفاده قرار میگیرد.
خبرنگار علم و فناوری اما در کشور ما بیشتر طرحها به صورت تحقیقات و یا مقاله باقی میماند و عملا استفاده نمیشود؟
نبیونی: در حال حاضر با پیشرفتهای مناسبی مواجه شدیم با توجه به دسترسی مناسب مردم به مقالات در حال حاضر بسیاری از پژوهشها مورد استفاده قرار میگیرد و بخش قابل توجهی از شرکتهای دانش بنیان که حوزه علوم زیستی شکل گرفته مبانی پایهای آن در دانشگاهها در حین تدریس و پژوهش مورد بحث و بررسی قرار گرفته و شاهد کاربرد آن در صنعت، پزشکی،داروسازی و پیراپزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی یادآور شد: آنچه که به نظر میرسد باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد ورود زیست شناسی به حوزه مسائل زیست محیطی و استفاده از دانش پایه در حوزه مسائل زیست محیطی به ویژه آلودگیها به مواد سنگین آب و هوا است که مدیریت شهری در سطح کلان به این موضوعات توجه کرده و دست نیاز خودش را به سمت زیست شناسان کشور دارز کرده و از افراد پژوهشگر در این بخش استفاده کرده و حمایتهای لازم را در دستور کار خویش قرار داده و سرمایهگذاران را به این سمت سوق دهند.
خبرنگار علم و فناوری آیا شما معتقد هستید که شهردارن مشاور زیست محیطی داشته باشند؟
نبیونی، بله صد درصد و حتی اعتقاد داریم که حوزه خدمات شهری به حوزه خدمات زیست محیطی تبدیل شوند و اولویت آنها پاکی و سلامت شهروندان باشد از بحث جمع آوری زباله به سمت اینکه چه طور بهترین نوع استفاده از محیط زیست داشته باشیم و کمترین آسیب را به این بخش وارد کنیم، بحث سیما و منظر در چهرههای شهری از موضوعات بسیار مهم بوده و در دنیا شاخه از علوم زیستی شاخه تقلید از طبیعیت برای ساخت و طراحی و استفاده از وسائل و تجهیزات و طراحی ساختمانها هستیم.
وی اضافه کرد: مدیریت شهری نیازش را در غالب کارگروهها و مشاورها از زیست شناسان و مختصصان علوم زیستی درخواست کنند.
خبرنگار علم و فناوری شما چه مقدار برای متقاعد کردن شهرداران برای داشتن مشاوران محیط زیستی ورود پیدا کردید و آیا تمایل دارند یا خیر؟
نبیونی: برگزاری همایشها در سطح استانهای یکی از برنامههای راهبردی ما برای متقاعد کردن مدیارن شهری برای استفاده از ظرفیت پژوهشگران و فعالان زیستی است.
خبرنگار علم و فناوری در این همایش مازندران حداقل مدیران شهری استان هم حضور پیدا نکردند؟
نبیونی: فرماندار شهرستان ساری حضور پیدا کرده است، مسئوولان فرمانداری حضور داشتند، در کنگره مراغه شهردار و اعضای شورای شهر فعالیت داشته و ارتباط بین المللی و منطقهای را غالب اکو و یونسکو استفاده کنیم و امید داریم که این همایشها زمینه ساز این تعاملات باشد.
خبرنگار علم و فناوری استانهای شمالی بیشتر درگیر مباحث زباله و پسماند هستند، آیا طرح مطالعاتی ویژه را برای این استانها در دستور کار دارید؟
نبیونی: در حوزه مطالعات سعی میکنیم که نیازها را در اختیار پژوهشگران قرار داده و ارتباطات را فراهم کنیم و پژوهشگران انسانهای بسیار آرام و فارغ از مسائل سیاست و اجرا به کارشان ادامه میدهند.
وی اضافه کرد: پژوهشگران دوست دارند که محیطی برای آنها فراهم شود و کارشان را انجام دهند، انجمن زیست شناسی همه تلاش خویش را برای تقویت ارتباط بین دانشمندان، پژوهشگران و محققان علوم زیستی با حوزههای مختلف تصمیم گیری و تصمیم سازی باشد و نقل و انتقال این اطلاعات و تکمیل دادهها به منظور بهرهبرداری مناسب یکی از وظایف این انجمن بوده و نتایج خوبی از این همکاری به دست آوردیم و استقبالی که از انجمن زیست شناسی بسیار مناسب است.
رییس هیات مدیره انجمن زیست شناسی ایران از افزایش تعداد اعضا از دو هزار نفر به 6 هزار نفر از در بازه زمانی پنج ساله نشان موفقیتهای مناسب این انجمن است، البته از این موضوع راضی نیستیم و باید به صورت جدیتر ورود پیدا کنیم.
انتهای پیام/
زمان انتشار: شنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۶:۳۰:۰۰
شناسه خبر: 76414