به گزارش خبرگزاری علم وفناوری هرمزگان؛ آبخيزداري بهره گيري از مجموعه گسترده دانش و تجربه است در يافتن راه هاي پيشگيري و رويارويي با فرسايش خاك و سيلابهاي مخرب آبخيزداري يعني حفظ و احياء آبخيزهاي بحراني، آبخيزداري يعني بهره برداري كامل از سرمايه گذاريهاي هنگفت مالي در منابع اقتصادي كشور، آبخيزداري يعني بهره برداري مناسب و درست از منابع طبيعي و كشاورزي حوزه هاي آبخيز،آبخيزداري يعني تقويت پوشش گياهي و كاهش زيان هاي سيل هاي ويرانگرآبخيزداري يعني تغذيه سفره آب هاي زيرزميني و افزايش توليد محصول.
نتایج مطالعات ایستگاههای آبخیزداری در کشور نشاندهنده مهار سیلاب و نفوذ 60 درصدی بارش به داخل آبخوانها با انجام طرحهای آبخیزداری است؛ این مزیت بزرگ میتواند در کاهش خسارات سیل، بسیار مؤثر باشد.
نتایج تحقیقات نشان می دهد که اجرای این عملیات در جنوب کشور و مناطق خشک با توجه به نوع اقلیم و رژیم بارندگیها از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
از آنجایی که هرمزگان جزو سومین استان سیل خیز کشو راست و همیشه سرمایه های ملی ان د رمعرض ویرانی و خرابی قرارگرفته ضرورت اقدام ابخیزداری و عملیات پیشگیرانه بشدت حس می شود. تا جایی که در سال ۹۷شاهد راه اندازی نهضت ابخیزداری در سراسر استان هرمزگان بودیم و خروجی آن اجرای ۶۱۶ سازه بزرگ و کوچک در هرمزگان در راستای جلوگیری از سیل و کنترل سیلابها و.. بودیم.
عملیات کنترل، پخش سیلاب و تغذیه زمین از روشهایی است که در آبخیزداری مرسوم است. اهمیت عملیات پخش سیلاب و تغذیه زمین از آنجاست که وقتی نزولات آسمانی بهصورت رگباری و تند به زمین میرسد، زمین فرصت کافی برای جذب و نفوذ این آبها را نداشته و این آبها به صورت هرزآب روی زمین جاری شده و باعث وقوع سیل و ایراد خسارات جانی و مالی فراوان میشوند.
تاریخچه پخش سیلاب و تغذیه مصنوعی زمین در ایران به 3 هزار سال پیش برمیگردد؛ ایرانیها خیلی زودتر از اختراع کاریز، آبهای زیرزمینی را از طریق آبیاری سیلابی مخروط افکنهها تغذیه میکردند؛ نمونههایی از این فناوری در استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان، فارس، آذربایجان مشاهده شده است.
استفاده از عملیات پخش سیلاب و تغذیه زمین در آبخیزداری برای مدیریت منابع آب در 35 ایستگاه آبخیزداری ایران نتایج و آثار متعدد و جالبی را در پی داشته است که اهم این موارد عبارت است از:
تغذیه آبخوان و سفره آب زیرزمینی
از نتایج مهم طرح پخش سیلاب، تغذیه آبخوان و سفرههای آب است. بررسیها در تغذیه آبخوان دشت گرابایگان نشان میدهد میزان تغذیه آبخوان از طریق پخش سیلاب حدود 5 میلیون متر مکعب در سال است. در این منطقه که طرح پخش سیلاب از سال 1362 شروع شده، تاکنون بیش از 100 مورد سیلگیری داشته است که حجمی معادل بیش از 100 میلیون متر معکب در عرصه 2400 هکتاری پخش شده است. طبق نظر کارشناسان افزایش میزان نفوذ سیلاب به داخل آبخوان دشت گرابایگان به درجه نفوذ 60 درصد رسیده است که عددی حیرتآور است و این دستاورد با اصلاحات و توسعه علمی که در سالهای اخیر در این ایستگاه انجام شده بهدست آمده است.
نمونه دیگر عملیات پخش سیلاب دشت امامزاده جعفر گچساران است؛ در این ایستگاه آبخیزداری در زمان اجرای پروژه پخش سیلاب، 4.3 میلیون مترمکعب به آبخوان اضافه شده و سطح آب حدود 7 متر افزایش یافته است. علاوه بر این ارزیابی عملکرد طرح تغذیه مصنوعی دشت آبباریک بم نیز نشان میدهد در اثر پخش سیلاب به منظور تغذیه مصنوعی، بهطور متوسط سالیانه طی سالهای 1375-1378 به میزان 12.6 میلیون متر مکعب آب به آبخوان افزوده شده است.
کاهش شوری آب و بهبود کیفیت آن
انجام عملیات پخش سیلاب باعث شده شوری آب زیرزمینی در دشت گرابایگان فسا کاهش یافته است. نتایج تحقیقات آبخوانداری، برای تقویت کیفی و کمی آبهای زیرزمینی نشان داد، کمترین افت سطح آب و شوری در محدوده پخش سیلاب و بیشترین آن نزدیک چاههای بهرهبرداری دیده میشود. این امر بهخوبی تأثیر پخش سیلاب بر بهبود کیفیت آبهای زیرزمینی منطقه گرابایگان را نشان میدهد.
همچنین در منطقه محمود احمدی استان بوشهر، از مقایسه شوری چاههای کشاورزی، و خانگی از سال 1374 تا 1382 چنین برمیآید که با وجود برداشت زیاد آب از سفره آب زیرزمینی دشت مورد نظر و نیز افزایش سطح زیر کشت پایین دست به میزان 4 برابر قبل از اجرای طرح، کیفیت آب در قسمتهای موازی و پایین دست عرصه پخش سیلاب در برخی نقاط بهبود قابل ملاحظه و چشمگیری داشته است که این موضوع تأثیر اجرای طرح پخش سیلاب را نشان میدهد.
در دشت هشتبندی استان هرمزگان نیز پس از گذشت 10 سال از احداث سازههای آبخیزداری بررسیها نشان میدهد علیرغم گذشت زمان و برداشت زیاد آب در قسمتهای مرکزی دشت که موجب افزایش شوری چاههای کشاورزی شده است، در ناحیهای که تحت تأثیر پخش سیلاب قرار دارد، تغییرات محسوسی دیده نمیشود که این میتواند دلیلی بر تأثیر پخش سیلاب بر کیفیت آب زیرزمینی ناحیه باشد. اعلام رضایت کشاورزان و اهالی هشتبندی از اجرای سازه های آبخیزد اری در مهار سیلابهای فصلی و افزایش اب زیرزمینی موجب رونق کشاورزی شده تا جایی که این منطقه به نگین سبز هرمزگان و قطب کشاورزی معروف شده است که عمده درامد مردم از کشاورزی است و همه ساله با اغاز فصل کشت و کار پای دلالان داخلی و خارجی را به اینجا بازکرده تا از محصولات با کیفیت مناسب هشتبندی بهره مند شوند.
افزایش بهرهوری قنوات و چشمه ها
نتایج تحقیقات تأثیر پخش سیلاب بر قناتهای دشت سهرین زنجان نشان میدهد سطح آب زیرزمینی که در حال کاهش بوده، با اجرای طرحهای پخش سیلاب آبخیزداری بهطور نسبی افزایش داشته و دبی چشمه نزدیک طرح به میزان 3 برابر افزایش یافته است.
در منطقه آب باریک بم نیز سیستمهای پخش سیلاب تأثیر بسزایی در افزایش آب زیرزمینی منطقه و میزان آبدهی قنوات پایین دست داشتهاند بهطوری که میزان آبدهی قنات تعیین شده در محدوده طرح بین یک تا دو برابر افزایش داشته است در حالی که قنات خارج از محدوده طرح هیچ گونه افزایشی در میزان آبدهی آنها وجود نداشته است.
عملیات پخش سیلاب در هرات یزد، علاوه بر اینکه میزان آبدهی قنات افزایش یافته است، باعث شده سطح زیر کشت کشاورزی منطقه به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی استان یزد افزایش یابد که این امر نشان دهنده تأثیر مثبت و سازنده سیستم احداثی در منطقه مورد مطالعه است.
بررسی پخش سیلاب جنوب مجتمع فولاد مبارکه و تاثیر آن بر کاهش خشکسالی نشان میدهد اجرای طرح باعث افزاش آبدهی قنوات و چاههای موجود در منطقه شده است.
1388 افزایش یافته است. افزون بر این، کیفیت آب قنوات نیز بهبود داشته است.
افزایش سطح ایستابی چاه ها
بررسی عملیات پخش سیلاب دشت سهرین زنجان نشان میدهد با توجه به کاهش بارندگی از سال 1375، در همین سالهایی که عمیات پخش سیلاب صورت گرفته است، سطح ایستابی چاهها 5 تا 10 متر افزایش داشته است، این در حالی است که در مناطقی که عملیات پخش سیلاب صورت نگرفته بود شاهد کاهش 6.5 متری چاهها بودیم.
کلام آخر
بنابراین نتایج تحقیقاتی که در ایستگاهها و عرصههای مختلف پخش سیلاب انجام شده نشان دهنده این مطلب است که عملیات آبخیزداری پخش سیلاب علاوه بر اینکه از سیلاب و وارد خسارات فراوان جانی و مالی جلوگیری کند، فواید و آثار بسیار فراوانی نیز داشته است که از جمله این آثار میتوان میتوان به تغذیه آبخوانها و سفرهای آب زیرزمینی، بالا آمدن سطح ایستابی آب چاهها، و افزایش دبی چشمهها و قنوات و بهبود کیفیت آبهای زیرزمینی اشاره کرد. همچنین بهبود کیفیت و کمیت آب با انجام عملیات پخش سیلاب، رضایتمندی جوامع محلی را در پی داشته و با رونق کشاورزی و کسب و کار ایشان روند مهاجرت روستاییان به شهرها کاهش چشمگیری داشته باشد.
انتهای پیام/
زمان انتشار: سه شنبه ۲ مهر ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۵:۰۴
شناسه خبر: 82373