به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مازندران، مجلس شورای اسلامی دولت را ملزم به پرداخت تامین کالای اساسی کرده است.
این طرح جامعه آماری 60 میلیون نفری کشور را در بر میگیرد و دولت مکلف شد که از نیمه دوم سال 99 مبلغ 120 هزار تومان به افراد تحت پوشش بهزیستی، کمیته امداد و رزمندگان معسر و افراد با درآمد کمتر از حقوق قانون کار پرداخت کند.
همچنین تعیین شده است که مبلغ 60 هزار تومان به صورت ماهیانه به افراد سایر دهک از بین جمعیت 60 میلیون تومانی پرداخت شود.
در ارتباط با کم و کیف این مبلغ یارانه کالائی گفت و گو کردیم با دکتر مجید قربانی استاد اقتصاد و عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور و رئیس دانشگاه پیام نور گناوه که به برخی از چالشها و فرصتهای ایجاد شده درباره نحوه اجرای آن اشاره کرده است.
وی اظهار کرد: قائده کلی در همه کشورها برای حمایت از اقشار آسیب پذیر در جهت کاهش فاصلههای طبقاتی یا توزیع عادلانه درآمد دولت هزینههای را برای کاهش شکاف اختصاص میدهد.
قربانی خاطر نشان کرد: دولتها مسیرهای متفاوت پرداخت یارانه نقدی و سبد کالائی را برای حمایت از اقشار آسیب پذیر در دستور کار خویش قرار میدهند، البته در کشور از سال 89 به بعد این موضوع در دستور کار قرار گرفته است.
وی با اشاره به اصل اساسی اقتصاد در ارتباط با همخوانی درآمد با هزینه کرد، افزود: متناسب با افزایش نرخ تورم در دستمزدها هم تغییراتی ایجاد شود، اگر به عنوان نمونه تورم در سال جاری 99 درصد است دستمزدها هم به همین میزان افزایش پیدا کند که زمینه کاهش قدرت خرید مردم فراهم نشود.
این استاد اقتصاد دانشگاه پیام نور، ادامه داد: در بحث کمک هزینه خرید کالای اساسی در یارانهها هم باید این اتفاق ایجاد میشد که در سالهای اخیر عدد یارانه ثابت مانده است.
وی اضافه کرد: با توجه به تورمی که در کشور ایجاد شده پرداخت یارانه نمیتواند کمک کار باشد، یکی از روش دیگر مرسوم در کشور بحث اختصاص سبد کالا به اقشار آسیب پذیر است که این موضوع هم متناسب با افزایش تورم باشد که بخشی از هزینهها مردم را پوشش بدهد که با مابقی درآمد بخش دیگر هزینهها ضروری را در نظر بگیرند.
قربانی ادامه داد: باید جزئیات این موضوع بیشتر باز شود تا بشود درباره آن اظهار نظر کرد اما در حال حاضر با توجه به شرایط سخت اقتصادی نمیتواند گرهای از مشکلات مردم را باز کند.
وی با اعلام اینکه حق مردم بسیار بیشتر از این مواردی است که مطرح میشود، افزود: اما در شرایط سخت اقتصادی فعلی این مقدار کالا هم میتواند بخشی از نیازهای اقشار آسیب پذیر واقعی جامعه را رفع میکند.
قربانی در پاسخ به این سئوال که اگر یارانه پرداختی به صورت نقدی پرداخت شود موثر تر است یا کالائی، افزود: در شرایط تورمی اخیر و با توجه به گرانی کالا بنده احساس میکنم اختصاص کالا بسیار اثرگذار تر است.
وی اضافه کرد: اگر به صورت کالائی پرداخت شود دو اتفاق مثبت ایجاد میشود، پرداخت نقدی ممکن است نصیب افرادی شود که مستحق نباشند و ورود مجدد این پول به بازار زمینه افزایش نقدینگی و در نهایت تورم را به دنبال دارد، با پرداخت نقدی این پول از مسیر اصلی خودش خارج شده و ممکن است اثر معکوس داشته باشد.
این عضو هیأت علمی و استاد اقتصاد دانشگاه پیام نور خاطر نشان کرد: پرداخت یارانه به صورت کالای بسیار اثر گذارتر است.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا در حمایت از تولید هم اثرگذار است، افزود: اگر کالاهای که قرار است توزیع شود مربوط به تولید داخل باشد بسیار اثر گذار است و خالی از لطف نیست و حتما از یارانه نقدی بهتر است.
قربانی در پاسخ به این سئوال که آیا تجربهای از این دست در سایر کشورها وجود داشت، گفت: بله بسیاری از کشورها در این حوزه ورود داشتند اما درباره نحوه و نوع اجرا و شناسایی اقشار آسیب پذیر و عددی که پرداخت میشود در کشورها متفاوت بوده و باید طی تجربیاتی که در این سالها در نحوه پرداخت یارانه کسب کردیم باید سیر صعودی داشته باشیم.
قربانی با اشاره به مشکلات اقتصادی که وجود دارد، افزود: در توزیع یارانهها چه نقدی و چه غیر نقدی برنامه مشخصی و مدونی در کشور وجود ندارد و برنامه ریزان باید تلاش کنند که این پرداختیها هدفمند باشد.
زمان انتشار: شنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۵:۰۰
شناسه خبر: 91656