به گزارش خبرگزاری علم وفناوری هرمزگان؛ علی باقرزاده در گفت وگویی اختصاصی با خبرنگار ما در بندرعباس در خصوص واردات نهاده های گلخانه ای اظهارداشت: با توجه به شرایط موجود در کشورامیدواریم با حمایت از ظرفیتهای بخش خصوصی و با همراهی و تسهیلگری بخش دولتی تلاش دارد سهم تولید داخلی از بازار نهادههای مصرفی در گلخانه را که در حال حاضر بیشتر آنها وارداتی هستند، افزایش دهد.
وی گفت: در سالهای اخیر با توجه به رشد سریع اقتصادی و فرهنگی، علاقه به تولید و مصرف محصولات خارج از فصل در بین مردم بسیار چشمگیر میباشد. اما خوب با توجه به شرایط اقلیمی و محیطی کشت هر محصولی در هرزمانی ممکن نیست، به همین دلیل نیاز به یک محیطی با شرایط مناسب برای پرورش محصولات باکیفیت در خارج از فصل خودشان وجود دارد.
این مقام گفت: با توجه به بحران کمآبی و خشک شدن برخی چشمه ها در خشکسالی های اخیر که موجب چالشهای جدی در بخشهای مختلف استان بهخصوص بخش کشاورزی شده است و اینکه بالا بودن راندمان آبیاری در بخش کشاورزی یکی از مهمترین عوامل خشک شدن چشمه ها و کاهش سطح آبهای زیرزمینی نیز مطرح میشود بنابراین برای رفع این مشکل در سالهای اخیر راهکارهای متعددی از جمله اجرای طرحهای بزرگ و کوچک آبیاری تحتفشار و نیز کشت گلخانهای مورد تأکید کارشناسان و مسئولان این بخش قرارگرفته است.اما وجود برخی بروکراسیهای دست و پاگیر از جمله روند کند صدور مجوز به همراه فقدان اعطای تسهیلات کمبهره سبب شده سیاستهای اتخاذشده در این بخش به خوبی اجرا نشده و همچنان کشاورزی استان به حالت سنتی خود ادامه حیات دهد که این موضوع سبب از دست دادن یک ظرفیت مناسب گسترش کشت نوین کشاورزی نیز شده است.
نهادههای گلخانهای و حفظ خاک
وی در ابتدا با تشریح وضعیت گلخانه ها افزود: گلخانه یا گیاه خانه یا گرمخانه محلی برای کشت انواع مختلف گل یا گیاه است که سقف و دیوارههای آن به وسیله پوششهای شفاف پوشیده شده است، با تداوم روند کنونی، صنعت گلخانه به یک صنعت بزرگ در سالهای پیش رو بدل خواهد شد. پوشش گلخانه باعث ایجاد اثر گلخانهای و محبوس شدن انرژی خورشیدی درون گلخانه میگردد. گلخانهها گیاهان را از سرمای زمستان و گرمای تابستان محافظت میکنند.هر یک از گیاهان برای داشتن رشد مطلوب نیاز به شرایط خاصی از نظر شدت نور، دمای روزانه، دمای شبانه، میزان رطوبت هوا و خاک دارند. در مورد استانداردسازی سازههای گلخانه ای اقدامات خوب و مثبتی به ویژه در حیطه اطمینان یافتن از مقاومت آنها به ویژه پوششهای پلاستیکی در مقابل انواع تغییرات تاثیرگذار اقلیمی صورت گرفت که با توجه به شرایط متنوع جغرافیایی در ایران بسیار حائز اهمیت است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان تاکید کرد: در واقع گیاهان گلخانه ای در قبال 6 کپسول دیاکسیدکربن که میگیرند، 6 کپسول اکسیژن آزاد میکنند که برای جامعه شهری به ویژه در کلانشهرها بسیار ارزشمند است.
وی در پاسخ به این سئوال که چه محصولاتی در گلخانه ها کشت می شود افزود: محصولات سبزی و صیفیجات نظیر خیار، گوجهفرنگی، فلفل، توتفرنگی، طالبی، بادمجان و سبزیجات برگی (گشنیز، ریحان، شاهی و اسفناج) و از دسته محصولات دیگر شامل گل و گیاهان زینتی شاخه بریده (رُز، گلايول و داودي) و گلهای آپارتماني و همچنین گیاهان دارویی میباشد. محصولات گلخانهای مانند قارچ دکمهای و صدفي از دیگر محصولات میباشند. زعفران محصولی که بهتازگی پرورش آن در گلخانهها رواج یافته است مثالی دیگر از انواع محصولات قابلکشت در گلخانهها میباشد.
اهمیت افزایش نهادههای گلخانهای برای تولید
این مقام مسئول تاکید کرد: کشاورزی گلخانهای در سراسر جهان بسیار محبوب شده است، با این حال علم پرورش گلخانهای به منظور توسعه تحقیقات، به دانشگاه ها اضافه شده است. امروزه، پیشرفت تکنولوژی در صنعت کشاورزی، استفاده از کشاورزی گلخانهای برای همه قابل دسترسی است. هر کشاورزی که بخواهد کار خود را توسعه دهد به راحتی میتواند این علوم را فرا گیرد و کار خود را رونق دهد.
باقرزاده تصریح کرد: با توجه به ضرورت و اهمیت توجه به منابع آب، خاک و محیط زیست، استفاده از فناوریهایی که منجر به حفظ و نگهداری، بهرهبرداری صحیح و در کل مدیریت کارآمد هر یک از این منابع شود، امری اجتنابناپذیر است. در عصر کنونی روند پیشرفت علم و فناوری بسیار پرشتاب است و برای زیستن در چنین شرایطی، ملتها ناگزیر از تجربه، اندوختن علم و دستیابی به فناوریهای پیشرفته هستند.
معایب کشاورزی گلخانهای
رییس سازمان جهاد کشاورزی در ادامه با اشاره به معایب این روش افزود:هزینههای اجرایی، عدم گرده افشانی، نياز به مراقبت دائمي است که می توات گفت برخلاف كشت در هواي آزاد كه با مراقبت كمتر ميتوان به سود قابل توجهي دست يافت، در كشت گلخانهاي حتي لحظهاي غفلت ميتواند خسارت جبرانناپذيري وارد كند. مثلا كاهش شديد دما در گلخانه در يك شب سرد زمستاني ميتواند باعث نابودي كامل محصولات گلخانهاي شود.
باقرزاده تصریح کرد: گلخانه ها علاوه بر مزایا دارای معایبی هم هستند به عنوان مثال اگر چه جلوگیری از ورود آفات و بیماری ها به محدوده گلخانه بسیار ساده است اما باید توجه داشت که اگر بیماری وارد شود مهار آن بسیار مشکل خواهد بود چرا که محیط گرم و مرطوب گلخانه تنها مطلوب گیاهان ما نیست بلکه آفات هم در این محیط سریعتر رشد می کنند.
مزایای کشت گلخانه ای
باقرزاده گفت: کشت گلخانهای دارای مزایای زیادی از جمله فرصت مناسبی برای اشتغال فارغالتحصیلان کشاورزی و سایر رشتههای مربوطه، تولید محصولات با کیفیت مناسب و با شاخصهای صادراتی، صرفهجویی در مصرف آب تا حد یک بیستم مقدار آن در واحد سطح در مقایسه با روشهای سنتی و افزایش درآمد و ارز آوری بیشتر در بخش کشاورزی است.
به گفته کارشناسان محصولات به دست آمده از کشت در گلخانه به دلیل کنترل عوامل مؤثر در تولید و استفاده از بذر خالص دارای کیفیت مطلوبی هستند و این امر ارزش اقتصادی بالایی را برای تولیدکنندگان به ارمغان میآورد.
وی افزود: استفاده از پروتئینهای گیاهی، املاح و ویتامینهای میوهها و سبزیها از جمله دلایل اصلی تمایل مردم برای وارد کردن این گروه به برنامه غذایی روزانه است،در کشت سنتی عوامل رشد گیاه مانند آب و خاک را تا حدودی میتوان کنترل کرد ولی تنظیم دما و مقدار نور از دست کشاورز خارج است در حالی که در کشت گلخانهای میتوان هر دو عامل دما و نور را برای رشد مطلوب گیاه تنظیم کرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان تولید ۱۰ برابری در واحد سطح در مقایسه با فضای باز، اشتغالزایی برای ۸ نفر بطور مستقیم و ۴ نفر بطور غیرمستقیم، سازگاری با محیط زیست و از همه مهمتر تولید محصول خارج از فصل برای ساماندهی بازار و کنترل نوسان قیمتها و همچنین کسب سود زیاد برای کشاورزان را از دیگر مزایای کشت گلخانهای عنوان کرد.
همچنین کارشناسان کشاورزی، افزایش تولید در واحد سطح تا ۱۰ برابر هوای آزاد، تولید بیش از یک محصول در سال، افزایش کیفیت محصولات تولیدی (کنترل دقیق و بهتر آفات و بیماریها با روشهای بیولوژیکی و کاهش مصرف سموم) و صرفهجویی در مصرف آب را از جمله مزایای کشت گلخانهای ذکر میکنند.
نقش موتر شرکتهای دانشبنیان در این مسیر
مشاور وزیر جهاد کشاورزی در هرمزگان بیان داشت: توسعه گلخانهها یکی از موضوعات و فعالیتهایی است که در بخش کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی درحال پیگیری است، چراکه گلخانهها میتوانند نماد پیوند بین ۴ عامل محدودیت آب، محدودیت خاک، انرژی و تولید مواد غذایی باشد. صرفه جویی در آب، به این معنا است که کشت در گلخانه به یک ششم تا یک هشتم آب در مقایسه با کشت در فضای باز و زمین کشاورزی نیاز دارد.
تغییر الگوی کشاورزی و کشت گیاهان کمآب بر و با ارزش افزوده بالا نیز در اولویت قرار گرفته و در این راستا به دنبال بهرهگیری از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان هستیم.
در واقع می توان گفت: توسعه کشت گلخانهای به عنوان یکی از اولویتهادر بخش کشاورزی همراستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی به افزایش بهرهوری، ارزش افزوده، اشتغال مستقیم و غیرمستقیم و صرفه جویی در منابع تولید میتواند منجر شود. اجرای اپلیکیشن فروش آنلاین محصولات کشاوری و شیلات نیز از دیگر طرحهای فناورانه استان به شمار میرود که میتواند نقش مهمی در ساماندهی عرضه محصولات و رونق تولید ایفا کند، در صورت استفاده از فناوری نوین در کنار بهبود شبکه توزیع و افزایش استانداردهای تولیدات نهایی در چارچوب پسند بازار جهانی، ظرفیت بسیار بالایی در کشاورزی ایران وجود دارد.
انتهای پبام/
زمان انتشار: شنبه ۱ آذر ۱۳۹۹ - ۰۹:۳۰:۱۸
شناسه خبر: 92905