به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛ محققان علوم و حوزه هسته ای دور از محدودیت ها علاوه بر توسعه فناوری های مرتبط با انرژی و غنی سازی توانستند این فناوری را در سایر حوزه ها از جمله پزشکی هسته ای و تولید رادیو داروها و راه های تشخیص و درمان انواع سرطان ها به کار گیرند، مهم اینکه با برآورد کردن بخش زیادی از وابستگی دارویی کشور در پزشکی هسته ای برای درمان بیماری های سخت علاج؛ بخشی از کاربردهای وسیع و صلح آمیز دانش اتمی را نشان میدهد.
امکان استفاده از رادیو داروها برای تشخیص درمان سلول های سرطانی دستاورد دانشمندان ایرانی بعد از انقلاب اسلامی است دستاوردی که بیماری بیماران سرطانی را به موقع تشخیص میدهد. محصولاتی راهبردی که فناوری آن امروز تنها در اختیار ایران و چهار کشور دیگر قرار دارد.
کارشناس پزشکی هسته ای موسسه تحقیقات پزشکی هسته ای و تصویربرداری مولکولی میگوید: اگر تشخیص به موقع باشد قطعا درمان خیلی کارگشاتر و بهتر انجام میشود و اینجا تنها شرکتی است در کشور که وظیفه تولید رادیو داروها را برعهده گرفته است. شرکتی که به دلیل احیای جریان حیات در میان بیماران سرطانی تحریم شد، تا سناریوی وابستگی به خارج در تامین این نوع داروها همچنان ادامه داشته باشد ولی دانشمندان ایرانی با دستاورد خود خط بطلانی بر این سناریو کشیدند. تا جایی که امروزه در شرکت تحقیقات پزشکی هسته ای و تصویربرداری مولکولی هیچ داروی بروزی نیست که توانایی تولید آن را نداشته باشد.
بعد از انقلاب اسلامی با توسعه فعالیت های سازمان انرژی اتمی و بومی سازی زیر ساخت ها امروزه امکان غنی سازی ۲۰ درصدی اروانیوم با تلاش متخصصان داخلی فراهم شد، دستاوردی که میراث ماندگاری از شهید انرژی هسته ای دکتر شهریاری بود و امکان فعال شدن راکتور تحقیقاتی تهران را فراهم آورد با تامین سوخت این راکتور در دهه ۸۰ اولین رادیو داروهای تشخیص ایرانی برای بیماری تولید شد.
عزم جهادی جوانان ایرانی انقلابی در سال های متمادی سبب شد تا در سال ۹۱ تنها شرکت دانش بنیان تولید کننده رادیو داروهای تشخیصی و درمانی در ایران و منطقه غرب آسیا تاسیس شود تا التیامی بر دردهای بیماران سرطانی باشد.
شرکت پارس ایزو توپ ۵۰ نوع رادیو دارویی تشخیصی و درمانی را تولید میکنند که بخش از آنها را در قالب ژنراتور طبقه بندی میشود.
ژنراتورها در حقیقت مولدهای تولید رادیو دارو هستند که ارسال میشوند به مناطق و کشورهای مختلف تا بتوانند از آن رادیو داروهای مختلفی را استخراج کنند.
نیاز به استفاده از پزشکی هسته ای برای درمان بیماران سرطانی امروز برکسی پوشیده نیست دانشی که بعد از انقلاب با ترویج روحیه خودباوری به دست دانشمندان داخلی بومی شد و امروز با استانداردهای بروز جهان در دسترس بیماران داخلی قرار گرفته است.
امروزه در ایران از ابتدای تشخیص تا نهایت درمان، رادیو داروی مناسب وجود دارد و لوتیشیوم ۱۷۷ تنها یکی از این رادیو داروها است که برای درمان سرطان پروستات مورد استفاده قرار گرفته است.
لوتیشیوم -۱۷۷ ماده رادیواکتیو بتا زا و گاما زا با نیمه عمر ۶.۷ روز میباشد که بدین منظور با آنتی ژن اختصاصی غشای پروستات به عنوان حامل، باند میشود. لوتیشیوم پس از ورود به بدن، به سلول های خاص تومورال متصل گشته و با ساطع کردن ذرات رادیواکتیو، سلول های کنسری را از بین میبرد. باقیمانده لوتیشیوم که توسط سلول های تومورال جذب نشده، توسط مایعات بدن شامل ادار و مدفوع دفع میشود. فرایند درمان از طریق تزریق وریدی این ماده و در طی چندین دقیقه انجام خواهد شد. بیمار در بخش به مدت یک روز بستری میشود تا مقدار عمده ماده رادیواکتیو از طریق ادرار از بدن وی دفع شود. جهت ارزیابی جذب رادیو دارو، در روزهای پس از درمان برای بیمار اسکن بعد از درمان (Post Treatment Imaging) انجام میشود.
روایت ابداع و بهبودی سرطان با چاشنی اروانیوم و رادیو داروها روایتی قابل تحمل است، چرخه کاربردی که در صنعت هسته ای با تلاش متخصصان داخلی به خودکفایی رسیده و اقتدار و بالندگی را برای ایران و ایرانی به ارمغان آورده است.
انتهای پیام/
زمان انتشار: دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۸:۰۰:۳۱
شناسه خبر: 94701