به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان به نقل از نوروساینسنیوز، محققان دانشکده پزشکی دانشگاه کالیفرنیا سان دیگو اولین آزمایش بالینی فاز اول انسان را برای ارزیابی ایمنی و اثربخشی ژندرمانی برای رساندن پروتئین اصلی به مغز افراد مبتلا به بیماری آلزایمر (AD) یا اختلال شناختی خفیفMCI) ) شرایطی که اغلب مقدم بر زوال عقل کامل است، را با 12 بیمار آغاز کرده اند.

محققان اولین آزمایش بالینی فاز 1 را برای ارزیابی ایمنی و اثر بخشی ژن درمانی انجام میدهند که BDNF را به مغز مبتلایان به آلزایمر و اختلالات شناختی خفیف منتقل میکند.
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه کالیفرنیا سان دیگو اولین آزمایش بالینی فاز اول انسان را برای ارزیابی ایمنی و اثربخشی ژندرمانی برای رساندن پروتئین اصلی به مغز افراد مبتلا به بیماری آلزایمر (AD) یا اختلال شناختی خفیفMCI) ) شرایطی که اغلب مقدم بر زوال عقل کامل است، آغاز کرده اند.
این پروتئین، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز یا BDNF نامیده میشود، بخشی از خانواده فاکتورهای رشد موجود در مغز و سیستم عصبی مرکزی است که از بقای نورونهای موجود پشتیبانی میکند و رشد و تمایز نورونهای جدید و سیناپسها را تقویت میکند. BDNF به ویژه در مناطق مغزی مستعد ابتلا به انحطاط در بیماری آلزایمر مهم است.
در تحقیقات قبلی منتشر شده، محقق اصلی، مارک توسینسکی دکترای تخصصی و استاد علوم اعصاب و مدیر انستیتوی علوم اعصاب در دانشکده پزشکی UC سن دیگو و همکارانش پیشگیری و برگشت از تحلیل رفتن سلولهای مغزی و مرگ را در مدلهای حیوانی توصیف کردند.
توشینسکی گفت: "ما دریافتیم که انتقال BDNF به بخشی از مغز که در بیماری آلزایمر زودتر از همه تحت تأثیر قرار گرفته است - قشر آنتروئینال و هیپوکامپ میتواند از بین رفتن اتصالات را معکوس کرده و از تخریب مداوم سلول محافظت کند." "این مزایا در موشهای صحرایی، میمونهای پیر و موشهای آمیلوئیدی مشاهده شد."
موشهای آمیلوئید به طور ژنتیکی مهندسی شدهاند تا جهشی در ژن رمزگذار پروتئین پیشساز آمیلوئید را به ارث ببرند و در نتیجه پلاکهای آمیلوئید ایجاد میشود – مجموعهای از پروتئینهای شناور در مغز که از مشخصات شاخص بیماری آلزایمر محسوب میشوند.
BDNF به طور معمول در طول زندگی در قشر آنتروئینال، یک مرکز حافظه مهم در مغز و یکی از اولین مکانهایی که اثرات بیماری آلزایمر به طور معمول به صورت از دستدادن حافظه کوتاه مدت ظاهر میشود، تولید میشود. افراد مبتلا به AD سطح BDNF را کاهش دادهاند.
بیشتر بخوانید:
الگوهای راه رفتن نشانگر مهمی در کاهش شناختی و بیماری آلزایمر است
سطح مولکول های التهابی مایع نخاعی با آلزایمر ارتباط دارد
اولین ارزیابی ایمنی و کارایی ژن درمانی آلزایمر با AAV2-BDNF در انسان
اما کار با BDNF کار آسانی نیست. این یک مولکول بزرگ است و نمیتواند از سد خون مغز عبور کند. در نتیجه، محققان از ژندرمانی استفاده میکنند که در آن ویروس مرتبط با آدنو بی خطر (AAV2) برای حمل ژن BDNF اصلاح میشود و مستقیماً به مناطق هدف مغز تزریق میشود، جایی که محققان امیدوارند تولید BDNF درمانی در سلولهای مجاور را باعث شود.
تزریق دقیقاً کنترل میشود تا در معرض نورونهای تحلیلبرنده اطراف قرار گیرد زیرا BDNF با گردش آزاد میتواند عوارض جانبی مانند تشنج ایجاد کند.
در این آزمایش سه ساله، 12 نفر از شرکت کنندگان مبتلا به بیماری آلزایمر یا اختلال شناختی خفیف تشخیص داده شده برای دریافت درمان AAV2-BDNF استخدام میشوند، در این دوره 12 نفر دیگر به عنوان گروه کنترل مقایسه میشوند.
این اولین ارزیابی ایمنی و کارایی AAV2-BDNF در انسان است. یک آزمایش قبلی ژندرمانی از سال 2001 تا 2012 با استفاده از AAV2 و پروتئین دیگری به نام فاکتور رشد عصب (NGF) ، رشد بیشتر، جوانهزنی و فعالسازی نشانگرهای عملکردی را در مغز شرکت کنندگان نشان داد.
توشینسکی گفت: "آزمایش ژندرمانی BDNF در بیماری آلزایمر نشاندهنده پیشرفت نسبت به آزمایش قبلی NGF است." "BDNF یک فاکتور رشد قویتر از NGF برای مدارهای عصبی است که در بیماری آلزایمر کاهش مییابد. علاوه بر این، روشهای جدید برای تحویل BDNF به طور موثرتری آن را در قشر انتورینال و هیپوکامپ توزیع میکند. "

با وجود میلیاردها دلار سرمایهگذاری تحقیقاتی و دههها تلاش، فقط دو درمان علامتی برای بیماری آلزایمر وجود دارد. اما هیچ روش درمانی یا تصویب شدهای برای کاهش یا توقف پیشرفت بیماری عصبی که بیش از 5 میلیون آمریکایی را رنج میدهد و ششمین علت اصلی مرگ در ایالات متحده است، وجود ندارد.
آزمایشات بالینی متعددی برای ارزیابی داروهای ادامه دارد. توزینسکی گفت: ژندرمانی، که در سال 1980 آغاز به کار کرد و بر روی چندین بیماری و بیماری آزمایش شده است، نشاندهنده یک رویکرد متفاوت نسبت به بیماری است که نیاز به روشهای جدید برای تفکر در مورد بیماری و تلاشهای جدید برای درمان دارد.
توشینسکی گفت: "ما امیدواریم که بتوانیم موفقیتهای اخیر ژندرمانی را در سایر بیماریها، از جمله موفقیت چشمگیر در درمان ضعف مادرزادی در نوزادان (آتروفی عضلانی نخاع) و کوری (نوروپاتی نوری ارثی Leber، نوعی از رتینیت پیگمنتوزا) ایجاد کنیم." .
"ژن درمانی BDNF برخلاف سایر روشهای درمانی بیماری آلزایمر که در حال توسعه است، این توانایی را دارد که مدارهای مغزی را بازسازی کند، از دستدادن سلول را کُند کُنَد و عملکرد سلول را تحریک کند. ما مشتاقانه منتظر مشاهده اثرات این تلاش جدید در بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر و کاهش شناختی خفیف هستیم. "
انتهای پیام/
معصومه صادقی
زمان انتشار: دوشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۷:۴۰:۰۰
شناسه خبر: 94858