علمی، پژوهشی و فناوری

توسعه کشت گلخانه‌ای در استان مرکزی؛ راهبرد کلیدی برای عبور از کم‌آبی و جهش صادرات

سرپرست امور باغبانی جهاد کشاورزی استان مرکزی با تأکید بر برنامه‌های وزارتخانه برای توسعه گلخانه‌ها، از کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب، افزایش ۱۰ برابری عملکرد و صادرات بیش از ۸۰ درصد محصولات صیفی خبر داد. تسهیلات ۸۰ درصدی بانکی و نقش ۶۴۰ واحد گلخانه‌ای فعال در تأمین امنیت غذایی، از دیگر محورهای این گزارش است.

به گزارش خبرگزاری علم وفناوری از استان مرکزی، احمد اسدی سرپرست امور باغبانی جهاد کشاورزی استان مرکزی با تأکید بر برنامه وزارت جهاد کشاورزی برای توسعه کشت گلخانه‌ای در پی کمبود آب، اعلام کرد:تولید چهارفصل، کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی مصرف آب و افزایش ۶ تا ۱۰ برابری عملکرد در واحد سطح، کشت گلخانه‌ای را به گزینه‌ای بهینه تبدیل کرده است.

وی با اشاره به وجود ۸۰۰ هکتار سطح زیرکشت گلخانه‌ای در استان مرکزی افزود:۵۵۰ هکتار به کشت گل و گیاهان زینتی و مابقی به سبزی و صیفی‌جات (خیار، گوجه، فلفل دلمه‌ای و بادمجان) اختصاص دارد که سالانه ۲۷۰ میلیون شاخه گل و ۷۶ هزار تن محصول تولید می‌کنند. بیش از ۸۰٪ محصولات صیفی و ۳۰٪ گل‌های زینتی استان صادراتی هستند.

اسدی همچنین از اعطای تسهیلات بانکی ۸۰ درصدی با آورده مالی تنها ۲۰ درصدی متقاضیان خبر داد و یادآور شد:۶۴۰ واحد گلخانه‌ای فعال در استان، الگویی موفق برای تأمین امنیت غذایی با کمترین مصرف آب هستند.

 

۱. بهره‌وری آب:

کشت گلخانه‌ای با سیستم‌های آبیاری تحت فشار (قطره‌ای) و بازیافت رطوبت، بازده مصرف آب را تا ۹۰٪ افزایش می‌دهد (FAO,2023)

تولید هر کیلوگرم گوجه‌فرنگی در فضای باز ≈ ۱۸۰ لیتر آب مصرف می‌کند، درحالی‌که در گلخانه‌های پیشرفته این رقم به ≈ ۲۵ لیتر می‌رسد (Water Footprint Network)

۲. فناوری‌های نوین:

استفاده از سنسورهای رطوبت‌سنج خاک و سیستم‌های هوشمند آبیاری، مصرف آب را تا ۵۰٪ نسبت به گلخانه‌های سنتی کاهش می‌دهد.

پوشش‌های نانو در گلخانه‌های مدرن، تلفات تبخیر آب را تا ۳۰٪ کم کرده و نوردهی را بهینه می‌کند(Journal of Cleaner Production, 2024)

خبرنگار: طاهره جوکار

انتهای پیام/

https://stnews.ir/short/eox7w
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: