مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
حذف و ترور شخصیتهای علمی و نظامی، از مهمترین اهداف سازمانهای جاسوسی در جهان به شمار میرود؛ زیرا با حذف این شخصیتها، سرعت پیشرفت و افزایش قدرت کشورها به شدت کاهش مییابد. سازمانهای جاسوسی غرب با همگرایی، هماهنگی و بهرهگیری از تمامی ابزارهای در اختیار، پیوسته درصدد شناسایی، ردیابی و ترور این شخصیتها هستند. در ادامه، مهمترین روشهای دشمنان برای این هدف حیاتی مرور شده است.
نویسنده:احمدرضا هدایتی*
روشهای متداول شناسایی و ترور به شرح زیر است:
۱. جمعآوری اطلاعات از طریق عناصر انسانی: این روش قدیمیترین و رایجترین شیوه جمعآوری اطلاعات است که به صورت مستقیم با نفوذ در نهادهای دولتی و غیردولتی و یا به شکل پنهانی انجام میشود.
۲. استفاده از منابع آشکار: اسناد مربوط به خریدهای روزمره، تبادلات مالی، پروندههای پزشکی، سوابق علمی، وبلاگها، صفحات مجازی، رسانههای مختلف، همایشها و حتی محتوای زبالههای منازل و ادارات، منابع مهمی برای گردآوری اطلاعات محسوب میشوند.
۳. بهرهگیری از اطلاعات دولتی: ارسال اطلاعات به موسسات خارجی، عضویت در کنوانسیونها، ارائه مشخصات مدیران و مراکز تولیدی، و سوءاستفاده از شرکت در المپیادهای علمی و ورزشی، از جمله روشهایی است که اطلاعات مهم را در اختیار دشمن قرار میدهد.
۴. شنود و رصد تجهیزات الکترونیکی و ارتباطی: تلفن همراه، رایانه، تبلت، دوربینهای مداربسته و وایرلس از ابزارهای نوین و بسیار موثر در جمعآوری اطلاعات دشمن هستند.
۵. استفاده از تجهیزات نوین ماهواره ها، هواپیماهای جاسوسی، پهپادها و ریزپرندهها، ابزارهای تصویربرداری، شنود و حتی ترور در سالهای اخیر نقش برجستهای داشتهاند.
۶. ارسال و دریافت سیگنالها: رادار، امواج مادون قرمز، لیزر، تشعشعات و ارتعاشات نیز از روشهای تخصصی شناسایی به شمار میآید.
۷. روشهای جدید و خلاقانه: استفاده از روانشناسی، هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، روشهای ژنتیکی، نصب ریزتراشهها و مواد خاص که موجب ردیابی افراد میشود، از فناوریهای نوین در این حوزه است.
۸.نقش آژانس انرژی اتمی و نیروهای نفوذی: اعتماد بیش از حد به این نهاد و ارائه اطلاعات حساس، زمینهساز نفوذ جاسوسان و تسهیل ترور دانشمندان بوده است.
۹.آییننامههای غیرکارشناسی: الزامات انتشار مقالات علمی با ذکر مشخصات کامل در مجلات خارجی، راه را برای تمرکز دشمنان بر دانشمندان ایرانی هموار کرده است.
۱۰.تلفنهای همراه و تجهیزات هوشمند: استفاده از پیامرسانها و سکوهای خارجی، حتی در دوران درگیری، اجازه ردیابی و ترور را به دشمن داده است.
۱۱.هوشمندسازی بیضابطه سامانهها: طراحی دولت الکترونیک بر بستر اینترنت بینالمللی و استفاده از تجهیزات غیربومی، آسیبپذیریهای فراوانی ایجاد کرده است.
۱۲.اینترنت اشیاء: اتصال وسایل متعدد داخل منازل و محل کار به اینترنت، فرصتهای جدیدی برای جاسوسی فراهم کرده است.
۱۳.دوربینهای شهری و خانگی :دوربینهای مداربسته، وایرلس و حتی آفلاین با ضعف در ضابطهگذاری و امنیت، ابزار مهمی برای دشمنان شدهاند.
۱۴.رصد و تصویربرداری هوایی:استفاده گسترده از ماهوارهها، پهپادها، کوادکوپترها و ریزپرندهها برای نظارت بر فعالیتهای مهم، از جمله اقدامات دشمن در سالهای اخیر است.
بر اساس گزارشهای موجود، طی یک سال گذشته بیش از صد هزار ریزپرنده مختلف به طرق مختلف وارد کشور شدهاند که بخشی از آنها در عملیاتهای دشمن به کار رفته و بخشی نیز کشف و منهدم شده است.
با وجود آنکه ممکن است روشهای جدیدی نیز به کار گرفته شده باشد که هنوز گزارش رسمی درباره آن منتشر نشده است، تأکید بر اهمیت حساسیت مسئولان و مردم در حفظ امنیت و سرمایههای ملی ایران ضروری است.
راهکارهای پیشنهادی برای مقابله
تقویت و حمایت از سکوهای ایرانی به جای رفع فیلتر سکوهای خارجی و جلوگیری از پرداخت هزینههای ناخواسته
تسریع در راهاندازی کامل شبکه ملی اطلاعات (اینترنت داخلی) و خودکفایی در تولید تجهیزات ارتباطی
بومیسازی زیرساختهای حیاتی و تلاش برای نهادسازی بینالمللی جایگزین نهادهای استعماری کنونی
در نهایت، موفقیت در حفاظت از دانشمندان و فرماندهان کشور، نیازمند توسعه زیرساختها و همکاری فعال مردم و مسئولان برای شناسایی موارد مشکوک است.
*کارشناس ارشد مدیریت
1403/03/22 12:05
1403/03/22 11:56
1403/03/22 11:46
1403/03/22 11:37
1403/03/22 11:34
1403/03/22 10:14
1403/03/22 09:34
1403/03/22 09:32
1403/03/22 08:53